Delta Dunarii – O poveste fara de sfarsit
Din cauza restrictiilor internationale de zbor si criza prin care trece intreaga planeta am hotarat sa profitam cat mai mult de ofertele turistice de la noi din tara si am decis sa mergem sa descoperim povestea celui mai tanar pamant. Asa ca tocmai ce ne-am intors din Delta si nu avem suficiente cuvinte corespondente in limba romana pentru a ne putea exprima satisfactia si admiratia pentru natura pe care am gasit-o aici.
Obiectivele turistice din tara noastra inca asteapta sa fie descoperite. Este si cazul Deltei Dunarii, rezervatie naturala care face parte din patrimoniul Unesco datorita peisajelor, florei si faunei unice pe care le gasim numai aici.
Ne-am inceput experienta vizitand muzeul satului pescaresc din Tulcea care ne-a purtat in inima Deltei in miniatura. Aleile de piatră simbolizand cele trei brate ale Dunarii, Chilia, Sfantu Gheorghe si Sulina, străpung satul și șerpuiesc printre casele viu colorate acoperite cu stuf tăiat și lucrat de pescarii din zonă. Aici am descoperit casele construite intr-un traditionalism unic care erau decorate in stilul celor din localitatea pe care o reprezinta.
Timp de 3 zile ne-am plimbat pe canalele Dunarii si i-am admirat natura si mirosit florile de apa.
Primul dintre popasuri a fost facut in padurea Caraorman. Aici pe un teren nisipos s-au dezvoltat stejari seculari de peste 25 de m înalţime, plopi albi si negri iar dunele de nisip alterneaza cu fasii de vegetatie. Satul care ii poarta si numele este un sat viu colorat specific artei rusesti lipovenesti cu gradini mari si case traditionale cu acoperisurile din stuf pe ulitele de nisip. Oamenii gospodari si ospitalieri ne-au primit la ei in ograda si ne-au pregatit un ospat pe cinste cu tot ce are Dunarea mai frumos si gustos in materie de peste. Agroturismul zonei ne-a ajutat să descoperim tradiţile locale autentice.
Sfântu Gheorghe oferă și el un specific aparte, mai ales prin faptul că peisajul se schimbă si este singura localitate din Delta unde Dunărea si Marea Neagră se pot vedea cu ochiul liber. Este destinatia potrivita celor care inca au nostalgia vacantelor boeme a plajelor salbatice si aproape pustii. Dupa o vizita pe plaja am luat pranzul la o gospodarie de haholi in sat.
In ultima zi am descoperit satucul Mila23 iar traseul pana acolo a fost unul dintre cele mai spectaculoase, in care povestea deltei am descoperit-o sub uriasele salcii pletoase, pe care mai ca le puteam atinge, si de-a lungul lizierelor de stuf. La acest satuc pierdut in salbaticita Deltei se ajunge doar cu barca. Istoria satului este foarte intersanta fiind cunoscuta mai ales prin ochii lui Ivan Patzachin campion mondial la canotaj. Satul ne-a intampinat cu ulite pline de praf si case traditionale lipovenesti cu porti la care sunt incrustate ancore.
Noi am descoperit delta in liniste in ritmul nostru si ne propunem ca urmatoarea experienta sa fie una si mai inedita care sa ne ofera posibilitatea de a explora canelele intr-o liniste deplina. Daca iti doresti sa ni te alaturi te rugam sa ne contactezi. Te asiguram ca o sa fie o aventura pe cinste.